Gezonde voeding

Njoy

Waarom een voedingsplan

Njoy vindt het belangrijk om kinderen gezonde voeding aan te bieden en dat zij gezond (leren) eten. Het voedingsplan is gebaseerd op adviezen van het Voedingscentrum en het consultatiebureau. Met gezond eten is variatie en regelmaat erg belangrijk, daarom hebben wij een voedingsschema om op gezette tijden te eten en goed te kunnen variëren. Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt zeker ook voor een gezonde leefstijl. Wanneer je werkt in de kinderopvang bestaat een groot deel van je baan uit het aanleren van gezonde gewoontes. Je neemt immers de zorg voor het kind tijdelijk over van de ouders. Kinderen leren van de pedagogisch medewerker het goede voorbeeld en ze kunnen ouders bijstaan in de opvoeding.

In onze voeding houden wij rekening met de culturele achtergrond van kinderen en met diëten en allergieën. Bij diëten en allergieën geven ouders/verzorgers de voeding voor hun kind mee.

Een goed ontbijt is het halve werk

Een volwaardig ontbijt is voor een kind een onmisbaar begin van de dag. Een gezond ontbijt bevat waardevolle voedingsstoffen en geeft energie waardoor een kind lekker kan spelen en zich goed kan ontwikkelen.

Maak tijd voor het ontbijt!

Voor ouders die allebei werken is het ’s morgens vaak spitsuur. Het kindje uit bed halen, aankleden. Als het allemaal tegen zit, wil het gezonde ontbijt er wegens tijdgebrek nog wel eens bij inschieten, Begrijpelijk, daarom is het belangrijk dat er tijd gemaakt wordt voor het ontbijt.

9-uurtje, hét fruitmoment!

Voor kleine kinderen zijn tussendoortjes net zo belangrijk als de hoofdmaaltijden. Een kind heeft in verhouding namelijk meer voedingsstoffen nodig dan een volwassene. Die voedingsstoffen kan een dreumes of peuter nooit alleen met de hoofdmaaltijden binnenkrijgen. Daar is de kindermaag veel te klein voor. Een gezond tussendoortje in de ochtend en middag is dus heel belangrijk voor een goede groei en ontwikkeling.

Alle fruitsoorten leveren belangrijke vitaminen, vezels en antioxidanten en mogen dus niet op het menu ontbreken. Een kind heeft elke dag 1,5 stuks of 150 gram fruit nodig.

Het 9-uurtje is het eerste moment van de dag waarop  de kinderen op een leuke manier vertrouwd raken met gezonde eetgewoonten. Als het goed is, hebben de kinderen thuis ontbeten, maar met een gezond 9-uurtje geef wij ze een extra goede start!

Lunch, even lekker bijkomen en genieten!

Op het kinderdagverblijf is de lunch een moment om bij te komen van alle belevenissen van de morgen en nieuwe energie op te doen. Samen gezellig aan tafel, een liedje zingen, kiezen wat je op je broodje wilt en lekker wat drinken. De pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld door hetzelfde te eten als de kinderen en laten zien dat je van het eten en de gezelligheid geniet. Kinderen tot 1 jaar krijgen lichtbruin tarwebrood. Vanaf 1 jaar mogen kinderen volkorenbrood hebben. Margarine levert energie en waardevolle vetten en vitaminen. Elk sneetje brood smeren wij daarom altijd dun met margarine.

De kinderen krijgen keuze uit beleg, na de boterham een beker melk, daarna kunnen ze kiezen voor nog een boterham met een gezonde belegsoort.

Gezond belegde boterhammetjes

Hartig beleg is niet beter dan zoet beleg. In veel kaas en vleeswaren zit vooral ongezond vet. Daarom kiezen wij voor de magere soorten, bijvoorbeeld 30+ kaas, een plakje ham, kipfilet, of casselerrib. Als zoet broodbeleg geven wij appelstroop, jam, vruchtenhagel en pindakaas.

Het complete voedingsaanbod ligt op de groep van uw kindje.

Het 3-uur groente momentje!

Het 3-uurtje is een prima moment om ervoor te zorgen dat kinderen meer groente eten. Dat is hard nodig, want 79 % van de peuters krijgt nog steeds te weinig groente binnen. Terwijl groente volop vitaminen, vezels en mineralen bevat die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling. Veel mensen denken aan groente als onderdeel van de avondmaaltijd. Maar groente kan juist prima tussendoor. Zo lekker rauw uit het vuistje, dat maakt groente tot een gezond en lekker tussendoortje!

Tussendoortje

Rond Half 5 krijgen de kinderen nog een gezond tussendoortje (met eventueel beleg erop) aangeboden. Voorbeelden van gezonde tussendoortjes zijn: volkoren knäckebröd, volkoren krentenbrood, volkoren ontbijtkoek, volkoren beschuit, een volkoren cracker, een volkoren biscuitje, volkoren soepstengel of een rijstwafel. Voor de baby’s tot 1 jaar kiezen wij uiteraard nog voor tarweproducten.

Drinken

Vanaf een jaar heeft een kind ongeveer ¾ liter vocht per dag nodig. Dit komt overeen met zes a zeven bekertjes drinken. Een gedeelte bestaat uit melkproducten (300 ml). Naast melk wordt lauwe thee, roosvicee, licht aangelengde limonade (zonder kleurstoffen) en water door de dag heen aangeboden (afhankelijk van leeftijd.)  De kinderen krijgen drinken aangeboden na het eten van het fruit (ochtend), tijdens de middagmaaltijd, na het rusten/ slapen en later in de middag, voordat de ouders de kinderen komen halen en na drukke activiteiten. Als een kind meer drinken, dan bieden wij water aan.

Het belang van water drinken

Het lichaam bestaat voor het grootste deel (70%) uit water. Water is daarom, net als zuurstof, van levensbelang en het wordt ook direct opgenomen in je lichaam. Water drinken is dus gezond, heeft geen gevolgen voor het gewicht en kan tussendoor naar behoefte worden gedronken. Thee (zonder suiker) is een goed (warm) alternatief.

Pedagogisch mee-eten

Binnen Njoy vinden we dat onze pedagogisch medewerkers een voorbeeld functie hebben. Daarom eten onze pedagogisch medewerkers mee met de kinderen op de groep. Voor hen gelden dan ook dezelfde regels van dit voedingsbeleid. In de pauze van de pedagogisch medewerkers staat het hen natuurlijk vrij te nuttigen wat zij graag willen, echter in het bij zijn van de kinderen wordt er door de pedagogisch medewerker niet iets anders gegeten dan het voedingsbeleid voorschrijft.

Baby’s

Baby’s hebben veelal een vast voedingsschema. Njoy streeft er naar de voeding en voedingsgewoontes van thuis zoveel mogelijk en indien haalbaar door te laten lopen op het dagverblijf. Dit houdt in dat op de groep de voedingstijden en gewoontes van het kind, in overleg met de ouder(s), gevolgd zullen worden. Als een baby speciale voeding nodig heeft (bv. Pepti, Friso comfort) dan verzoeken wij de ouders zelf voor voeding te zorgen. Gezien de houdbaarheid en kosten van de verschillende voedingen is het voor de organisatie niet haalbaar voor een enkel kind deze voeding in huis te hebben. Het is mogelijk om afgekolfde moedermelk mee te geven. Deze zal in de koeling bewaard worden en het flesje zal in de flessenwarmer gewarmd worden. Het is ook mogelijk dat moeder langskomt om het kind zelf te voeden aan de borst. In overleg met de ouder(s) zal op het moment dat het kind er aan toe is de voeding van het kind uitgebreid worden met een fruithapje. De overstap naar vaste voeding gaat geleidelijk en in overleg met de ouder(s). Vanaf een jaar streeft de organisatie er naar de kinderen mee te laten eten in het dagschema van de locatie.

Trakteren

Njoy geeft de voorkeur aan een gezonde traktatie. Wij verzoeken geen snoepgoed en/of chips te trakteren. Als dit wel gebeurt zullen wij de traktatie via de bakjes van de getrakteerde kinderen mee naar huis geven. Voor ideeën voor een gezonde traktatie kunnen ouders terecht bij de groepsleiding. Uiteraard kan er wel op beschuit met muisjes getrakteerd worden bij de geboorte van een broertje of zusje.

Rondleiding plannen

Zelf zien en ervaren blijft de beste kennismaking...

U bent van harte welkom!

Voordat u kiest welke kinderdagverblijf  het beste bij u past, is het fijn om alvast de sfeer te proeven op onze locaties in Zoetermeer of Rotterdam. Dat kan bij ons, wilt u kennismaken en ervaren hoe leuk het voor uw kind is bij Njoy? Wij geven u graag een vrijblijvende rondleiding. Een rondleiding is mogelijk om 10.00 uur en 15.30 uur.

Binnenkijken op onze locaties

De sfeer proeven

Kennismaken met onze pedagogisch medewerkers

Zien hoe wij werken

Al uw vragen beantwoord

Rondleiding aanvragen


    10.00 uur15.30 uur

    De Voordelen van Njoy

    Dagopvang 

    Ruime openingstijden

    Kleine groepen zodat kinderen de aandacht krijgen die ze verdienen

    Wij zijn het gehele jaar open

    Hippe en frisse uitstraling

    Gecertificeerd VVE piramide

    Divers activiteiten programma dat de ontwikkeling stimuleert

    Interne coach voor de pedagogisch medewerkers, om de kwaliteit te waarborgen

    All-inclusive: u hoeft alleen maar een knuffel en speentje mee te geven

    GGD Inspectie

    Een tweede thuis...

    Goede kinderopvang is een plek waar uw kind zich thuis en vertrouwd voelt. Bij Njoy  werken vaste pedagogisch medewerkers die uw kind liefdevol opvangen en met behulp van activiteiten uitdagen zichzelf te ontplooien.

    Kwaliteit komt bij Kinderdagverblijf Njoy tot uiting door de inzet en enthousiasme van onze  professionele pedagogisch medewerkers, de bereiding en zorg voor het eten en het hoogwaardige speelgoed dat wij bieden. Alleen het beste is goed genoeg voor de kinderen van Njoy!

    Om dat doel iedere dag te bereiken, besteden onze pedagogische medewerkers veel aandacht aan de kwaliteit en verzorging van de kinderen. Zij werken altijd vanuit een oprechte passie en liefde voor het vak. Njoy is al meer dan 10 jaar op rij klachtenvrij én heeft uitstekende GGD inspectie rapporten.

    njoy via de app

    Njoy ouder app

    Leuk te weten wat wij allemaal doen

    De ouders die al bij Njoy zitten maken gebruik van de ouder app waarin zij kunnen zien hoe de dag verlopen is en wat voor leuke dingen de kinderen op een dag hebben gedaan.

    Daarnaast hebben wij een open (publieke) pagina van Njoy waarmee wij nieuwe ouders een indruk kunnen geven van de activiteiten binnen Kinderdagverblijf Njoy. Kinderen zijn hier niet herkenbaar in beeld gebracht

    Zo weet u precies wat u kind(eren) allemaal doen bij Njoy!

    KDV Njoy Zoetermeer

    Marsmanhove 25, 2726DA Zoetermeer

    079-3602916

    KDV Njoy Rotterdam

    Dinkel 3, 3068HB Rotterdam

    010-7171506

    Stel uw Vraag!